مستند اول در باره اثرات مثبت دستگاه آب مغناطیسی در پرورش ماهی .این مستند در شهرستان سنندج تهیه شده است
مستند دوم ساخته شده در باره اثرات مثبت دستگاه آب مغناطیسی در پرورش ماهی که در شهرستان ورزنه ساخته شده است
مستند سومی که درباره اثرات مثبت دستگاه آب مغناطیسی تهیه شده است در شهرستان ورزنه تهیه شده است که توجه شما را به آن جلب میکنیم
تاثیر آب مغناطیسی در سود دهی پرورش ماهی و صنعت آبزیان
تاثیر آب مغناطیسی در سوددهی پرورش ماهی و صنعت آبزیان
با رشد جمعیت، و مصرفِ روز افزون آب، دسترسی به آبِ با کیفیتِ کافی برای بشر به یک معضل جدّی تبدیل شده است. یکی از صنایع وابسته به آب، صنعت آبزیپروی است، که به شدّت به آب با کیفیت وابسته است. هر چه بتوانیم کیفیتِ آبِ مصرفی این صنعت را بالاتر ببریم، بهروهوری بالاتر میرود. یکی از روشهای نسبتاً نوین برای اصلاح خواص آب، استفاده از میدانهای مغناطیسی است. به آبی که از این طریق بدست میآید، آب مغناطیسی گفته میشود.
آب مغناطیسی چیست؟
آب مغناطیسی، آبی است که با عبورِ جریانِ آب از میانِ یک میدان مغناطیسی حاصل میشود. این روش به عنوان یک روش غیر شیمیایی کاربرد دارد، و طیِ آن مولکولهای آب دیونیزه شده، و اثراتِ سختیِ آن کاهش مییابد. آب مغناطیسی در سالهای اخیر به طور گسترده در صنعت، کشاورزی و… استفاده شده است، و برخی از کاربردهای مفید آن در تحقیقات دانشمندان مورد بررسی قرار گرفته است.
با توجّه به اینکه مولکولِ آب، یک مولکول قطبی است، و در دو طرفِ خود بارهای مثبت و منفی دارد، در حالت طبیعی این مولکولهای آب یکدیگر را جذب کرده و به شکل خوشه (cluster) در میآیند. به عبارتِ دیگر در آبِ معمولی، ما به جای مولکولهای منفردِ آب، خوشههای آب داریم. وقتی این خوشههای آب در معرضِ میدان مغناطیسی با قدرت و شدّتِ مناسب قرار بگیرند، شکسته شده و به خوشههای ریزتر تبدیل میشوند. بنابراین بطور خلاصه آب مغناطیسی، آبی است که در آن خوشههای آب شکسته شده، و آب ریزتر و نرمتر از آب معمولی است. در نتیجه آب مغناطیسی خواصّی پیدا میکند که در کشاورزی، صنعت، پرورشِ دام و طیور و… مورد استفاده قرار میگیرد
برخی از مهمترین خواص آب مغناطیسی در اصلاح آب برای صنعت آبزیپروی به شرح زیر است:
۱. حلالیتِ آب مغناطیسی بیشتر از آب معمولی است. این خاصیت شبیه خاصیتِ آب جوش نسبت به آب معمولی است. همانطور که میدانیم آب جوش نسبت به آب معمولی حلالیت بالاتری دارد، در نتیجه یک حبّه قند در آب جوش بهتر از آب معمولی حل میشود. آب مغناطیسی هم نسبت به آب معمولی حلالیت بیشتری دارد، و در نتیجه مواد در این آب بهتر حل میشوند. بنابراین گازها هم در این آب بهتر حل میشوند. از آنجایی که ما در استخرهای پرورش آبزیان، با استفاده از دستگاههای هواده، به طور پیوسته اکسیژن به آب تزریق میکنیم، بنابراین اکسیژن بهتر در آب حل میشود و اکسیژن محلول آب افزایش پیدا میکند. به عبارت دیگر، راندمان دستگاههای هواده افزایش پیدا میکند. نکته مهم این است که، از آنجایی که آب تا یک حدّ مشخصی از گازها را میتواند در خودش به شکل محلول نگه دارد، وقتی اکسیژن محلول افزایش پیدا میکند، به همان میزان گازهای سمّی مثل آمونیاک از آب خارج میشوند.
۲. اتفاق دیگر این است که، میدان مغناطیسی بر روی املاح آب، کاتیونها و آنیونهای موجود در آب هم اثر میگذارد. همانطور که میدانیم، کاتیونها و آنیونها ذرات باردار موجود در آب هستند که تحت تاثیر میدان مغناطیسی قرار میگیرند. پس از عبورِ آبِ حاوی املاح، از میانِ میدان مغناطیسی، پدیده دانه برفی اتفاق میافتد. در واقع در اینجا آب دیونیزه میگردد، و یونهای مثبت و منفی آب به یک حالت پایدار میرسند و به شکل کریستال در میآیند. ذرات معلّقِ موجود در استخر (TSS) به این کریستالها چسبیده و تهنشین میشوند، و از این طریق کدورت آب را کاهش میدهند. یکی از معضلات مهم استخرهای پرورش ماهی، همین ذرات معلق هستند که در این روش، به شکل رسوباتِ قابل جمعآوری در کف استخر تهنشین میشوند. وقتی رسوبات به صورت متمرکز در کف استخر انباشته میشود، تمیز کردن آن آسانتر است و با روشهای متعارف (مثل سیفون کردن، یا جارو برقی یا…) از استخر حذف میشود. از طرفی آب بالای استخر، شفافتر و زلالتر از قبل میشود. کدورت یکی از مهمترین معضلات صنعت آبزیپروری است. در آب با کدورت بالا، ماهی به راحتی غذا را نمیبیند و نمیتواند غذا بخورد. امّا در آب مغناطیسی تلفات غذا کمتر است. یک بحث مهم دیگر که اینجا مطرح است، پارامترهای میکروبی آب است، که بخشی از این بار میکروبی، به همراه ذرات معلّق تهنشین میشود، و میزان میکروب و باکتریهای مضر و پاتوژنها کاهش مییابد. مخصوصاً در استخرهای پرورش ماهی قزلآلا، این مساله خیلی مهم است. ماهی قزلآلا مثل ماهی کپور نیست که بخواهد لجن و کدورت را از کف استخر دوباره به هم بزند و به سمت بالا بیاورد. لذا ما به راحتی میتوانیم این رسوبات را از کف استخر خارج کنیم. بنابراین در این آب، قارچ کمتری رشد میکند و آب پاستوریزه میگردد.
۳. همانطور که بیان شد، میدان مغناطیسی بر روی یونهای موجود در آب اثر میگذارد و آب را دیونیزه میکند. با دیونیزه شدن آب، یونهای آب (کاتیونها و آنیونها) کاهش پیدا میکنند. در واقع با کاهش کاتیونها و در واقع سختی آب، شرایط برای رشد جلبک نامساعد میشود. زیرا جلبک برای رشد، نیاز به آب سخت دارد. وقتی سختی آب کاهش پیدا کند، جلبک در استخر کمتر میشود. بنابراین یکی از فواید آب مغناطیسی کاهش جلبک در استخرهای آبزیپروری است. جلبکها بخشی از اکسیژن موجود در استخرها را در طول روز و در حضور نور خورشید، از طریق مکانیزم فتوسنتز مصرف میکنند. در واقع، خودِ این مساله تا حدودی نوسانات pH را در استخرهای پرورش ماهی کنترل میکند. در پرورش ماهی (مخصوصاً ماهی قزلآلا) نوسانات pH خیلی مهم است. به دلیل حضور جلبکها در استخرها، در طول شبانهروز نوسانات pH داریم. روزها با حضور نور خورشید و مکانیزم فتوسنتز، CO2 به مصرف میرسد و اکسیژن تولید میشود و آب قلیایی میشود. امّا شبها برعکس، در شرایط عدم حضور نور خورشید، جلبک اکسیژن آب را مصرف میکند و CO2 تولید میکند، و آب اسیدی میشود. این نوسانات pH برای ماهی مضر است و مخصوصاً نزدیک صبح که میزان اکسیژن استخر به کمترین مقدار خود میرسد، باعث تلفات میگردد.
۴. بیان شد که در آب مغناطیسی، سختی آب کنترل میشود. این موضوع به ماهی کمک میکند که بتواند آب و غذا را بهتر جذب کند و مشکلات گوارشی پیدا نکند. همانطور که میدانیم حتّی انسان هم با مصرف آب سخت دچار مشکلات گوارشی و سنگ کلیه میشود. با مغناطیس کردن این مشکلات کاهش پیدا میکند.
۵. نکته مهم دیگر این است که، با مغناطیس کردن آب و کنترل سختی، کشش سطحی کاهش پیدا کرده و آب نرمتر میشود. در واقع آب لیز و صابونی میشود. در آب نرم و مغناطیسی، ماهی با انرژی کمتری شنا میکند و کالری کمتری مصرف میکند. ضمن اینکه در آب نرم، مصرف برق پمپها کاهش پیدا میکند.
۶. ما همچنین میتوانیم، با استفاده از قیف مغناطیسی خوراک ماهی را مغناطیسی کنیم. در واقع این دستگاه بر روی آب ساختاری ناچیزی که در بافت خوراک وجود دارد اثر میگذارد. خوراک ماهی از داخل قیف عبور کرده و مغناطیس میشود. وقتی آب و خوراک ماهی مغناطیسی میشود، جذب خوراک در چنین شرایطی بالاتر میرود، و فضولات ماهی کمتر میشود. یعنی ضریب تبدیل خوراک (FCR) پایین میآید. از طرف دیگر ضریب رشد ویژه (SGR) بالا میرود. یعنی ماهی با غذای کمتر، رشد بیشتری دارد، و طول دوره پروار تا حدودی کوتاهتر میشود، و این یعنی سودآوری صنعت آبزیپروری. وقتی جذب خوراک بالاتر میرود و ضریب تبدیل خوراک کمتر میشود، در واقع با جذب بیشتر غذا، ماهی فضولات کمتری تولید میکند، که خود این موضوع به زلالی و شفافیت آب کمک میکند. همه موارد گفته شده در بالا، باعث میشود اکسیژن آب بیشتر شود، و جلوی تلفات بر اثر کمبود اکسیژن گرفته شود، و پروار بهتری صورت بگیرد. همچنین طول دوره رشد کوتاهتر شود و حتّی پرورش آبزی با تراکم بالاتری صورت گیرد. چون مهمترین عامل در صنعت پرورش ماهی، اکسیژن محلول است. اگر اکسیژن محلول آب کم شود، ماهی دیرتر رشد میکند. امّا اگر اکسیژن محلول بالا باشد، شرایط رشد بهتر میشود و حتّی ماهی با غذای کمتر، رشد بیشتری میکند. در واقع ماهی سوخت و ساز بهتری انجام میدهد، و دوره پروار کوتاه میشود. یطور کلّی، بعد از نصب دستگاه مغناطیسی، شرایط استخر آبزیپروری نسبت به گذشته خیلی بهتر میشود.
نکته پایانی اینکه، در استخرهای پرورش ماهی، اگر سیستم مدار بسته فعال باشد و آب برگشتی داشته باشیم، راندمان استفاده از دستگاه مغناطیسی بالاتر میرود. دلیل این امر آن است که، وقتی دستگاه مغناطیسی بر روی لوله برگشتی نصب شود، آب چندین بار از داخل دستگاه عبور کرده و با قدرت بیشتری مغناطیس میشود و شرایط بهتر میشود.
توجه شما را به مستند چهارم که در شهرستان مراغه تهیه شده است جلب میکنیم
در پابان توجه شما عزیزان را به مستند پنجم که در شهرستان ماه نشان زنجان تهیه شده است جلب میکند